Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk en
Osobní nástroje
Zobrazení

Pracovní povolení ve Švýcarsku


Z Wiki

Přejít na: navigace, hledání

Pracovní povolení ve Švýcarsku se vztahuje na povolení k pobytu. Podle délky pracovní smlouvy bývá uděleno povolení k pobytu buď krátkodobě nebo dlouhodobě. Do 3 měsíců pracovní povolení zpravidla nepotřebujete. Máte ovšem povinnost se online přihlásit.

Přečtěte si tedy nejdřív článek: Povolení k pobytu ve Švýcarsku, kde se věnujeme jednotlivým dělení a délku povolení.

Pracovní povolení ve Švýcarsku od 1.5.2012

  • Omezení pro povolení B bylo současně prodlouženo do 1.6.2014
  • Od 1.5.2012 omezení pro "povolení k pobytu B" na 2180 lidí ročně. Nejsou stanovená jasná pravidla. Největší šance na získání B-povolení jsou při pracovní smlouvě na neurčito. Jinak je možné získat L povolení pobytu. Na prodloužení již uděleného B-povolení se kvóty nevztahují.
  • Omezení od 1.5.2012 by se mělo vztahovat pouze na nové žadatele, tzn. ne na ty, kteří už ve Švýcarsku žijí a povolení k pobytu B získali dříve.
  • Možnost získat pracovní povolení pro Čechy a Slováky je od 01.05.2012 omezena. Švýcarsko zavedlo pro země EU-8 kontingenty pro povoleni typu B, pobyt delší než 1 rok nebo pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Kontingenty platí i pro osoby samostatně výdelečně činné.

Aktuální období pro kontingenty je 01.05.2012-30.04.2013. Pro toto obdobi je k dispozici 2180 kontingentů pro celé Švýcarsko, pro čtvrtletí 545 (kdo dřív příjde, ten dřív dostane). Čtvrtletí běží takto:

  • 01.05. 2012 – 31. 07. 2012
  • 01. 08. 2012 – 31. 10. 2012
  • 01. 11. 2012 – 31. 01. 2013
  • 01. 02. 2013 – 31. 04. 2013

Kontingent není ovlivněn profesí, ale národností.

Samozřejmě je i nadále možné získat povolení L (omezena doba pobytu 3-12 měsíců). Pro pobyt kratší než 3 měsíce je nutné tzv. online přihlášení - registrace. Doba uvedená na povolení je shodna s délkou pracovního poměru.

Ti, kteří si ve Švýcarsku hledají práci, obdrží tzv. -"L EU/EFTA ohne Erwerbstätigkeit". Toto povolení ale neoprávňuje k nároku na sociální dávky v nezaměstnanosti. Nárok na podporu v nezaměstnanosti má ten, kdo během předchozích 24 měsíců minimálně po dobu 12 měsíců odváděl část mzdy do sociálního pojištění.

Jak na pracovní povolení ve Švýcarsku od 1.5.2011?

  • S podepsanou pacovní smlouvou - nejlépe na dobu neurčitou, si dojdeš na Gemeindeverwaltung zur Anmeldekontrolle. Automaticky tě zaregistrují a průkaz - tedy to pracovní povolení, dojde do dvou týdnů.
  • Možné vyjímky: "In Anbetracht der Tatsache, dass die Schutzklausel noch bis spätestens am 31. Mai 2014 anwendbar ist, steht der Schweiz immer noch die Möglichkeit offen, die Anzahl neuer Aufenthaltsbewilligungen einer bestimmten Kategorie bis zu jenem Datum zu beschränken, sofern die Anforderungen dieser Klausel erfüllt sind. Dementsprechend könnte die Schweiz bei einem starken Anstieg der Zuwanderung von Arbeitskräften – allerdings frühestens am 1. Mai 2012 – wieder Kontingente für Staatsangehörige der EU-8 einführen."

Podobné články



Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Anglie.co.uk © 2013
Z Anglie o Anglii, česky, slovensky i anglicky. Stránky Čechů a Slováků o práci, studiu, ubytování, životě, zábavě a akcích v Anglii i jinde v UK. Užitečné články, diskuzní fóra, inzerce práce i bydlení, seznamka a spoustu dalšího.

Odkazy | englisch am pc lernen | schwedisch am pc lernen | italienisch am pc lernen | französisch lernen | türkisch am pc lernen | serbisch am pc lernen | amerikanisches englisch lernen | polnisch am pc lernen | tschechisch am pc lernen | portugiesisch am pc lernen | chinesisch am pc lernen | finnisch am pc lernen | kroatisch am pc lernen | dänisch am pc lernen | niederländisch am pc lernen | deutsch als fremdsprache lernen | russisch am pc lernen | amerikanisches englisch am pc lernen | spanisch am pc lernen | ungarisch am pc lernen |