Ahoj, zdravím uživatele tohoto fóra. Trochu se představím: je mi 29 let a žiji v Českých Budějovicích. Od prvního října nastupuju do první práce v Německu. Jazykově to zatím není úplně optimální, ale časem se to podá. Budu pracovat jako CNC frézař a budu jediným zaměstnancem malé firmy.
Potřeboval bych poradit v určitých záležitostech:
Momentálně jediné co mám, je podepsaná smlouva a zatím jen slovně přislíbený byt. Budoucí šéf mi slíbil, že mi s čímkoliv pomůže, ale nechci ho s tím moc zatěžovat. Nejdůležitější je pro mě teď:
Zdravotní pojišťovna (nevím jakou, budu jezdit na víkendy domů, nejlepší by byla nějaká, která by mi umožnila tu v Čechách zrušit, ale zároveň mít jistotu, že když se mi v Čechách něco stane, že to za mě zaplatí a vyřídí a já z toho nebudu mít žádné problémy nebo doplatky. U nás jsem pojištěn u vojenské pojišťovny.
Bankovní účet (asi u této banky
www.dkb.de).
Sociální pojištění – by měl zařídit šéf, ale nevím, jestli si platit i to v Čechách? Jestli si to platit po dobu zkušební doby a po té ho zrušit? Stejná varianta mě napadla i u zdravotní pojišťovny.
Přihlásit se na finanční úřad.
Snad jsem na nic důležitého nezapomněl.
V jakém pořadí bych měl začít vyřizovat jednotlivé úřady, když mám zatím v ruce jen pracovní smlouvu?
Další co mě tíži je byt, jedná se o zrovna dostavěný byt v podkroví, ale majitelka chce, abych si ještě založil nějakou pojistku, v případě že bych udělal nějakou škodu. Nevíte, jak se to jmenuje německy, je to něco jako pojištění domácnosti v Čechách, u jaké pojišťovny to případně zařídit a kolik to měsíčně stojí?
Na závěr bych potřeboval poradit internet, přes telefonní kabel, nejlépe bez smlouvy na 2 roky.
Prosím Vás krajané, poraďte mi. Děkuji